x

Η Ιστορία

sigkrotima

Λιγα λόγια για εμάς…

Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2014

Η κομπανία των “πλήρη ντάξει” δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2012, με πρωτοβουλία του Λευτέρη Τσικουρίδη και αποτελείται από τους:

Κατερίνα Δούκα – τραγούδι, ζίλια, κουτάλια
Μανώλη Πορφυράκη – κιθάρα, τραγούδι
Λευτέρη Τσικουρίδη – μπουζούκι, τραγούδι
Χρήστο Παππά – μπουζούκι, μπαγλαμά, τραγούδι.

Το ρεπερτόριό τους εξαρχής διαμορφώθηκε και επηρεάστηκε από τρεις βασικούς παράγοντες:

Ο πρώτος σχετίζεται με το κοινό ενδιαφέρον των τεσσάρων για την απόδοση και εκτέλεση τραγουδιών και οργανικών σκοπών που προέρχονται από την πλούσια λαϊκή παράδοση και το ρεμπέτικο, όπως αυτό αποτυπώνεται στην πρώτη μεγάλη περίοδο της δισκογραφίας των δεκαετιών 1910, ’20 και ’30, κυρίως στην Ελλάδα και στην Αμερική, αλλά και στην Τουρκία.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τη σύνθεση του ίδιου του συνόλου (τέσσερις φωνές, μπουζούκια, λαϊκή κιθάρα και μπαγλαμάς), που αποτελεί τον κατεξοχήν κλασικό τύπο λαϊκής ορχήστρας. Τέτοια σύνολα εμφανίστηκαν την δεκαετία του ’30 και δημιούργησαν, με βάση τις παραδοσιακές συνθετικές φόρμες, τη δικιά τους μουσική.

Τρίτος και εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η μελέτη και η χρήση συγκεκριμένων τεχνικών έκφρασης, ερμηνείας και εκτέλεσης, προερχόμενες κυρίως από το παραδοσιακό ύφος [ηχόχρωμα φωνών, ισοκρατήματα, χρήση κουρδισμάτων (ντουζένια) κ.ά.].

Διαβάστε Περισσότερα...

Αυτό το ρεπερτόριο αρχίζει να παρουσιάζεται από τον αμέσως επόμενο μήνα σε διάφορα στέκια της Θεσσαλονίκης (Ίγγλις, 4Εποχές) και μέρος αυτού μαγνητοσκοπείται τον Ιούνιο για την τηλεοπτική μουσική σειρά “Ανοιχτά μικρόφωνα” του Κώστα Κρικέλη με τίτλο Ρεμπέτικα των 78 στροφών. Το ίδιο διάστημα οι “πλήρη ντάξει” συνθέτουν και ετοιμάζουν καινούργια τραγούδια. Τρία του Μανώλη, σε στίχους της Ειρήνης Καρανικόλα, και κάποια του Χρήστου. Τότε γεννιέται και η ιδέα της ηχογράφησης του υλικού αυτού και η αποτύπωσή του σε δίσκο βινυλίου.

Το Σεπτέμβριο η κομπανία συνεχίζει να πραγματοποιεί εμφανίσεις στα γνωστά στέκια της. Στις 23 Οκτωβρίου συμμετέχει στα εγκαίνια της έκθεσης “Samkura-Περιπλάνηση” του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στα πλαίσια του “Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων-Μια Κοσμογραφία” που συνδιοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στις 2 Νοεμβρίου ανοίγει τη συναυλία των “Χειμερινών Κολυμβητών” στο club του Μύλου (Θεσσαλονίκη). Αμέσως μετά έρχεται και η πρώτη συνέντευξη από το δημοσιογράφο Σπύρο Γκάλτσα για το διαδικτυακό περιοδικό “Noizy.gr”. Παράλληλα, οι “πλήρη ντάξει” προετοιμάζουν την ηχογράφηση του υλικού τους, η οποία πραγματοποιείται κατά το διάστημα 25-27 Νοεμβρίου από τον Σπύρο Σπύρου και τους ίδιους στο Royal Alzheimer Hall Studio στη Θεσσαλονίκη.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου project κινεί το ενδιαφέρον ατόμων, αλλά και ομάδων από τους χώρους του video, της διαφήμισης και της μουσικής παραγωγής. Έτσι, μέρος της διαδικασίας ηχογράφησης κινηματογραφείται από τους Γιάννη Πειραλή, Βιργινία Ρηγάκη, Μάρη Κακαράτζη και Δημήτρη Παπαδόπουλο με τη βοήθεια του Ανέστη Πάτκα. Το artwork αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει ο Ευστάθιος Μιχαηλίδης σε συνεργασία με την εταιρία διαφήμισης paretria.gr, η οποία επιμελείται και του site www.plirintaxei.gr

Τον Ιανουάριο του 2013 οι “πλήρη ντάξει” πραγματοποιούν συναυλία στην Ηγουμενίτσα και, ενώ συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους στη Θεσσαλονίκη, προετοιμάζουν, με τη συνεργασία πολλών φίλων-υποστηριχτών και κάτω από ενθουσιώδες κλίμα, την έκδοση του υλικού τους. Την Άνοιξη του ίδιου έτους συμμετέχουν, και με δικά τους τραγούδια, σε δύο ντοκιμαντέρ: το πρώτο, για την ΕΤ3 και την εκπομπή “Πραγμάτων Ύλη Μαγική” με θέμα Το μπαγλαμαδάκι και το δεύτερο, παραγωγή του γαλλικού καναλιού France 3 National, για την εκπομπή “Le Grand Tour” με τίτλο La Grèce. Στις 19 Απριλίου ανοίγουν τη συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα στο Block 33 διασκευάζοντας τέσσερα δικά τους τραγούδια. Στις 17 Ιουνίου συμμετέχουν στη συναυλία στήριξης των απολυμένων της ΕΤ3 μπροστά από τα στούντιο της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και στις 11 Αυγούστου εμφανίζονται στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, στο ζυθεστιατόριο “Ο Παράδεισος”, στα πλαίσια του “Φεστιβάλ Θάλασσας” και υπό την αιγίδα του δήμου Δίου-Ολύμπου. Το Σεπτέμβριο πραγματοποιούν τρεις συναυλίες: μία στη Δράμα, καλεσμένοι από την ομάδα-πρωτοβουλία Δραμινών “Συμμετέχω” στα πλαίσια του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, τη δεύτερη στην πλατεία Ελευθερίας στην Α. Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του θερινού κύκλου εκδηλώσεων “Ζωή στη γειτονιά, ομορφιά στην πόλη” του δήμου Παύλου Μελά, και την τρίτη στο Greenwave Festival στη Θεσσαλονίκη, όπου συμπράττουν με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη. Ακολουθούν δύο ακόμη εμφανίσεις στη Δράμα (Οκτώβριος, Δεκέμβριος 2013) και άλλη μία στη Θεσσαλονίκη, στο ανεξάρτητο στέκι “Βιοτεχνία” στις 28 Νοεμβρίου. Το ίδιο διάστημα δημοσιεύονται συνεντεύξεις τους και σχετικά άρθρα κυρίως σε διαδικτυακά περιοδικά (RouaMat.com, Parallaxi Magazine, Noizy.gr, κ.ά.) καθώς και μία τηλεοπτική συνέντευξή τους στο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι Cityzentv.gr, στην εκπομπή “Κάθε τραγούδι και μία ιστορία”.

Το Νοέμβριο του ίδιου έτους οι “πλήρη ντάξει” κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ, που περιέχει δέκα καινούργια κομμάτια, εκ των οποίων εννιά τραγούδια και ένας οργανικός σκοπός. Στα τρία από αυτά, σε στίχους της Ειρήνης Καρανικόλα, τη μουσική υπογράφει ο Μανώλης. Τα υπόλοιπα έχει συνθέσει ο Χρήστος και σε ένα από αυτά συνυπογράφει με τον Λευτέρη. Η διανομή του δίσκου γίνεται από την εταιρία MLK.

Το χειμώνα και την άνοιξη του 2014 η κομπανία κάνει εμφανίσεις στη δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Γρεβενά, Καστοριά). Τον Απρίλιο ηχογραφεί μαζί με τον Σπύρο Σπύρου στην Ηγουμενίτσα δεκατρία καινούργια κομμάτια και στο τέλος του ίδιου μήνα εκδίδει το πρώτο επίσημο videoclip «η ανάφτρα», το οποίο σχεδίασαν, σκηνοθέτησαν και επιμελήθηκαν οι Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Γκατζόγιας, Βιργινία Ρηγάκη και Γιάννης Πειραλής. Τον Αύγουστο οι “πλήρη ντάξει” συμμετέχουν στο φεστιβάλ «ΦΕΓΓΑΡΟΣ» στην Κύπρο και πραγματοποιούν μία ακόμη εμφάνιση στη Λεμεσό, ενώ τους επόμενους μήνες περιοδεύουν στη δυτική και βόρεια Ελλάδα (Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Γρεβενά, Καστοριά, Κιλκίς, Καβάλα, κ.ά.) κρατώντας παράλληλα σταθερές τις εμφανίσεις τους στη Θεσσαλονίκη. Το Νοέμβριο εκδίδουν το δεύτερό τους ALBUM CD με τίτλο «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ». Το ALBUM αποτελείται από δώδεκα πρωτότυπα τραγούδια και ένα νέο οργανικό σκοπό. Το artwork επιμελήθηκε η paretria.gr και η διανομή γίνεται από την MLK.

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2015 η κομπανία προετοίμασε την ηχογράφηση του τρίτου δίσκου και πραγματοποίησε μια σειρά συναυλιών στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στην Κρήτη. Αυτό το διάστημα συνεργάστηκε με τη φωτογράφο Αναστασία Δεληγιάννη από όπου προέκυψε ένα εκτενές φωτογραφικό album με γενικό τίτλο ”Το Σεργιάνι”, καθώς επίσης και το live – video ”Αποστολή στο Διάστημα”, που επιμελήθηκε ο Μιχάλης Γκατζόγιας και η Βιργινία Ρηγάκη. Με αφορμή την κυκλοφορία του δευτερου album οι ”πλήρη ντάξει” φιλοξενήθηκαν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και ζωντανές παρουσιάσεις στην Θεσσαλονίκη: CityzenTV – Σπύρος Γκάλτσας και στην Αθήνα, στους σταθμούς: Μεταδεύτερο – Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, Alpha Radio – Έλλη Σπυροπούλου, Στο Κόκκινο – Γιώργος Ξυλούρης. Επίσης εκδόθηκαν σχετικά άρθρα, συνεντεύξεις, reviews και κριτικές στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Τον Μάιο οι ”πλήρη ντάξει” και ο Σπύρος Σπύρου ηχογράφησαν έντεκα καινούργια κομμάτια. Η ζωντανή ηχογράφηση έγινε στο σπίτι του Χρήστου Μέγα στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, με την τεχνική υποστήριξη του τελευταίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη παραγωγή έγινε χρήση των παλαιών μικροφώνων του Νίκου Παπάζογλου, γεγονός που απέδωσε ηχοχρωματική ιδιαιτερότητα και υψηλή ποιότητα στον ήχο. Το καλοκαίρι παράλληλα με τις σταθερές εμφανίσεις τους στην Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν τρεις περιοδείες, δύο στην δυτική Ελλάδα και μία στην Κρήτη με την συμμετοχή τους στο 1ο φεστιβάλ πλατείας στην Νεάπολη στο Λασίθι.

Το φθινόπωρο κύλησε ανάμεσα σε πλήθος σταθερών και έκτατων εμφανίσεων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παρουσιάσεων καθώς και εκτεταμένης αρθρογραφίας κυρίως από τον ηλεκτρονικό τύπο. Η χρονιά έκλεισε με την τρίτη έκδοση που τιτλοφορείτε ”πλήρη ντάξει – Τρίτos Δίskos” του οποίου το artwork φιλοτέχνησε η εταιρία paretria.gr, την εκτύπωση η εταιρία cdway.gr. και την διανομή ανέλαβε η εταιρία MLK. Η έκδοση αυτή πλαισιώθηκε από ζωντανές παρουσιάσεις που έλαβαν χώρα σε στέκια της Θεσσαλονίκης, στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Ιεράπετρα, Αγ. Νικόλαο, Αρχάνες) και στην δυτική Ελλάδα (Καστοριά, Γρεβενά, Ιωάννινα κ.α.)